06/11/2024 door Jan-Willem Grievink 0 Opmerkingen
Welke fouten maken wij als echtparen het meest?
Vanuit onze ervaringen springen er drie dingen uit waardoor onze huwelijken in 'zwaar weer' komen. 1. We vergeten dat God onze verbondspartner is. 2. We denken dat we ons verleden, daar waarvoor we ons nu 'dood schamen', gewoon kunnen vergeten nu we getrouwd zijn. 3. We zetten onze eigen verlangens en ideeën te hoog op ons prioriteitenlijstje.
Voor elk van deze Top-3 zorgpunten in onze christelijke huwelijken kun je een boek schrijven. Je kunt ze compact terug vinden in ons boek "Werkplaats huwelijk". Ook wat je kunt doen om dit te voorkomen en/of te repareren.
1. We vergeten dat God onze verbondspartner is.
Elk huwelijk van christenen die vanaf de start (of soms later) God betrokken hebben in hun relatie, mogen weten dat hun huwelijk een verbond is. Zie daarvoor een apart artikel op deze website. Maar je moet er wel voor kiezen (dagelijks) dat Hij ook die rol mag vervullen in je huwelijk. In feite moet je JHWH de regisseur maken van jullie huwelijk. Omdat het een 'keuze' is, en geen automatisme, moet je heel bewust samen kiezen om Hem ook te betrekken bij alles wat je huwelijk aangaat. Hem danken voor zegeningen. Hem vertellen dat je blij bent of juist niet blij. Vertel Hem je zorgen. Hij is vol liefde en wil je leiden. Hij wil ook dat je huwelijk 'sterker' wordt. En dat jullie huwelijk iets laat zien van Zijn plannen en Zijn karakter. Maar dat gaat soms op een manier die niet altijd over rozen gaat. Problemen en tegenwind kunnen je huwelijk juist sterker maken. En daarom moet je Hem vragen waarom er dingen gebeuren en wat Hij jullie ermee wil leren.
2. We schamen ons voor ons verleden en willen het graag vergeten
Alles wat in het verleden van je leven niet is 'opgeruimd' dat komt in een soort onzichtbare verhuiswagen gewoon mee je huwelijk in. Ook alle geheimpjes, je vriendjes of vriendinnetjes waar je te ver mee bent gegaan (in bed bent beland), je diefstallen, je trauma's of wat dan ook, het komt mee. Je wilt het het liefst vergeten en met je huwelijk een nieuwe start maken. Maar dat gaat niet zomaar. Je zult je verleden, tenminste wat betreft je fouten (zonden) moeten opruimen en belijden. Naar God toe, maar ook eerlijk zijn naar je partner over je verleden. En als er machten en krachten in het spel zijn (bijvoorbeeld verslavingen), dan moeten die ook 'verbroken' worden. Misschien heb je daar hulp bij nodig? Vraag die vrijmoedig en laat je partner én je huwelijk niet het slachtoffer worden van jouw schaamte over je verleden. Wil je er alvast iets meer over lezen, klik dan hier.
3. We zetten onze eigen verlangens te hoog op op ons lijstje
In een huwelijk hoort God dienen op nummer één te staan. Daarna komt je partner en je gezin (je thuiswonende kinderen) en daarna pas jijzelf. En daar gaat het in de praktijk vaak mis. Je gaat gemakkelijk denken dat je partner aan jouw verwachtingen moet voldoen. Hij/zij is er immers om in jouw behoeftes te voorzien? En dat ga je nog zeggen ook. Dat zijn de grote leugens in onze huwelijken. Dát je huwelijkspartner jouw compleet zal maken en je aanvullen, dat is waar. Maar o wee als je dat gaat eisen. Jij bent er om de ander hoger te achten dan jezelf. Jij bent er om de ander lief te hebben, te eren en te dienen. En wat betreft God op nummer één... we maken wel eens mee dat iemand zegt dat God op één staat, maar hij bedoelde eigenlijk dat wat hij voor God dacht te doen op nummer één mocht staan. Muziek maken in de kerk en regelmatig oefenen. Dat stond op nummer één. Want hij deed het toch voor God? En zijn vrouw beklaagde zich bij ons dat hij er nooit was voor haar en de kinderen. God op nummer één betekent dat Hij het voor het zeggen heeft in jouw leven en in je huwelijk. En Hij zal jou vragen om het karakter en de houding van Jezus aan te leren naar je vrouw en kinderen. Dat is jezelf opofferen. Dat klinkt altijd heftig, maar als beiden dat doen in een huwelijk, dan komt er vanzelf evenwicht. Voor een vrouw geldt overigens hetzelfde.
Opmerkingen