13/03/2025 door Jan-Willem Grievink 0 Opmerkingen
De geheime krachtbron in onze huwelijken
Wat je niet hebt, dat kun je ook niet uitdelen. Als ik geen fiets heb dan kan ik hem ook niet uitlenen of weggeven. Zo’n soort logica geldt ook in een christelijk huwelijk. Als ik geen levende échte relatie heb met God als mijn Vader, als ik niet weet wat de bovennatuurlijke goddelijke Agapè liefde is, dan kan ik dat soort liefde ook niet uitdelen. Wanneer ik die Krachtbron niet heb, hoe kan ik dan verwachten dat ik daaruit wel zou kunnen putten om uit de delen naar mijn verbondspartner?
Als ik die stelling iets uitdagender formuleer klinkt het zo:
Als jij en ik geen relatie weten te onderhouden met onze hemelse Koning en Bruidegom, dan houden we ons voor de gek door te denken dat we dan wel een gezonde en goddelijk gezegende relatie kunnen onderhouden met onze partner.
Oeps, dat is een stevige binnenkomer toch?
De vorige column ging het over de afgod van de eigen behoeftes. Het was de eerste van de Top-5 van dingen die in een huwelijk mis kunnen gaan. Zo geformuleerd is dat negatief ingestoken. Je kunt het namelijk ook omdraaien. De kans dat een huwelijk ‘slaagt’ wordt 1000 keer groter als je deze 5 basisprincipes wel in praktijk brengt in je huwelijk. “Ikke-eerst” werkt niet in een huwelijk. Eerst God, dán je partner en je kinderen en dáárna pas jijzelf.
In deze aflevering van die Top-5 zoom ik in op probleem (of bouwsteen) nummer 2: ‘Geen levende relatie met God hebben’. Want, zoals gezegd, als ik die niet heb, dat kan ik die ook niet uitdelen.
God heeft belang bij ons huwelijk
Joke en ik zeggen altijd tegen een christen-echtpaar dat bij ons komt: weten jullie wel dat God nóg meer belang heeft bij jullie huwelijk dan jullie zelf? Hij noemt jullie huwelijk in feite ‘Zijn Verbond’. Daarom zegt Jezus ook dat wij niet moeten scheiden wat God ‘verbonden’ heeft (Marcus 10:9). God wil onze huwelijken gebruiken voor de Glorie van Zijn Naam. Hij heeft er dan ook alle belang bij dat we Hem betrekken bij ons huwelijk. Alleen al daarom moet er wel een relatie zijn met onze Schepper, ook de uitvinder van het huwelijk.
Maar als ik zelden of nooit in de Bijbel lees. Als ik niet met grote regelmaat met Hem praat (bid). En als wij als echtpaar niet (dagelijks) samen bidden en naar Hem luisteren door Zijn Woord te openen? Dan is het toch niet zo gek dat we iets kostbaars gaan mislopen? De bovennatuurlijke hemelse component (of het fundament) ontbreekt dan. Dan heeft de duivel zijn doel bereikt en de Heer van ons huwelijk staat werkloos (en verdrietig) aan de kant bij wijze van spreken.
God heeft het ons voorgedaan
Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad, zegt de Bijbel in 1 Joh 4:19. De HSV heeft dat verkeerd vertaald. Het gaat er namelijk niet alleen om dat wij Hem liefhebben omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. Het gaat überhaupt om ‘liefhebben’ op de Goddelijke Agapè manier. Dat kunnen wij alleen als we wéten (en ervaren) dat God ons eerst op die manier heeft liefgehad. JHWH heeft in Jezus Zichzelf vernederd en Zich overgegeven om ons te redden en aan Gods hart te brengen. Dat is het soort liefde waar ook onze partner naar hunkert en die wij hem/haar alleen kunnen geven als we die zelf hèbben ontvangen. En als die in ons hart levend is. Dat vraagt onderhoud. Agapè is dan ook een echt ‘werk-woord’ in onvoltooid tegenwoordige tijd, om het maar eens semi taalkundig uit te drukken.
God is er niet primair voor onze problemen
Joke en ik zitten in ons 50e huwelijksjaar. En ook bij ons ging dat niet vanzelf. Samen als echtpaar een relatie met God onderhouden gaat niet vanzelf. Daar moet je – net als bij een gewone aardse relatie – aan werken. En je moet jezelf leren ‘klein’ te maken. Soms gebruikt God juist moeilijkheden om onze innerlijke aandacht naar Hem toe te trekken. “Nood leert bidden”, zo luidt het spreekwoord. Dat hebben wij in ons huwelijk zelf ook ontdekt. En daarna is het een levenshouding geworden, ook als er geen problemen zijn. Onze band met onze hemelse Vader is de brandstof voor onze relatie met elkaar. Want we moeten onze communicatie met God niet beperken tot een soort 1-1-2 relatie. Hem ‘bellen’ voor onze noodgevallen, dat doen we vanzelf wel. Maar een echte relatie met God is er om dag-in-dag-uit van te genieten. Hij wil er niet alleen zijn als ‘probleemoplosser’. Hij wil bij ons leven, en dus ook ons huwelijk, betrokken zijn. Inmiddels hebben we wel zoveel echtparen begeleid dat we kunnen zeggen dat dit een gouden sleutel is. Op het moment dat eerst de persoonlijke relatie met God hersteld is, op het moment dat Jezus ook echt Héér wordt in je persoonlijke leven dan is er al een wissel om. En als Hij dan ook Héér mag worden van je huwelijk (en dat is een keuze) en als man en vrouw samen gaan bidden en Bijbel lezen, dan worden vele andere problemen in een huwelijk heel klein en oplosbaar.
Het gevaar van een ongelijk juk
De Bijbel is nogal scherp als het gaat over het samengaan van een gelovige met een ongelovige. Het befaamde ‘ongelijke juk’ (2 Kor 6:14) maakt duidelijk dat God vindt dat dit niet kan. Trouwen met een ongelovige betekent dat je als echtpaar niet sámen een relatie kunt onderhouden met God. Je mist een complete dimensie. Je kunt ook stellen dat je de bovennatuurlijke krachtbron van God niet in de relatie met je partner kunt genieten en ervaren. Je liefde voor elkaar blijft beperkt tot een natuurlijke liefde. Ik weet het, er zijn voorbeelden dat het uiteindelijk wel goed is gekomen. Maar Gods aanbeveling is: doe het niet. De kans dat jij als christen afglijdt naar een lauw of koud geloof is veel groter dan dat jij in staat bent om hem/haar op te tillen naar een geestelijk ‘niveau’. De Bijbel zegt heel scherp: welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis? En in 2 Korinthe 6:15: En welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial?
Zo’n citaat klinkt heftig, ik weet het. Maar God zegt dit om ons te beschermen. Weet je nog: Hij heeft belang bij ons huwelijk.
Maar wat dan als je gescheiden bent?
God haat de echtscheiding, zegt Hij zelf (Maleachi 2:16). Ook dit klinkt weer zo ‘hard’, ik weet het. Wij hebben diverse oprechte christenen ontmoet die gescheiden zijn en weer hertrouwen. Wat zeg je dan? Je kunt er een theologische waarheid op loslaten. Ik kies nu even voor de pastorale.
Ja, huwelijken lopen soms vast en ‘verbondspartners’ gaan dan soms uit elkaar. Wij vragen dan altijd eerst: weet je dat God dit absoluut niet heeft gewild? Durf je te erkennen dat jij/jullie hebben gefaald in je belofte van trouw? Als ze dat echt erkennen en belijden, dan durven wij (meestal) verder te gaan met een boodschap van genade, herstel en nieuwe kansen. Want dat is óók een karaktertrek van God. We zeggen er wel altijd bij dat je dan eerst je oude leven moet opruimen.
Fouten belijden, vergeving vragen. Ook aan je kinderen, schoonouders, vrienden, getuigen enzovoort. En zelf de mensen vergeven die jou iets hebben aangedaan. Dan is de geschiedenis schoon om in principe opnieuw te beginnen. Maar dan wel als echtpaar samen met God een relatie opbouwen. Dat is de bouwsteen die de machten van de boze op afstand houdt. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de geschiedenis zich herhaalt.
Opmerkingen